Зеленски ще представи план за мир на Русия, но само след като е одобрен от международната общност

Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще представи на Москва предложение за прекратяване на войната, но само след като то бъде одобрено от международната общност, предаде АФП.

Той пое този ангажимент по време на обръщението си на срещата на върха за мир в Украйна, провеждаща се в Швейцария, на която присъстваха представители на над 90 държави. На форума нямаше официален руски представител, тъй като Русия не получи покана да участва.

Зеленски обяви на форума, че се надява по време на срещата участниците да положат основите за справедливо и трайно споразумение с Русия.

„Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света и как той може да бъде постигнат по траен начин“, посочи Зеленски, след което добави, че общото решение ще бъде съобщено на представителите на Русия и на втората мирна среща ще може да бъде определен краят на войната.

Зеленски не посочи дали е готов да преговаря директно с руския президент Владимир Путин.

В навечерието на форума в Швейцария Путин постави условията на Русия за прекратяване на конфликта, които бързо бяха отхвърлени от Зеленски.

„Той не призовава към преговори, а към капитулация“, обяви вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която също бе в Швейцария на форума.

Западните лидери обещаха подкрепа за Украйна и подчертаха необходимостта от мирно споразумение според условията на Киев.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че прекратяване на огъня без сериозни преговори с пътна карта към траен мир само би узаконило незаконното заграбване на украинска територия от Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обърна внимание, че едно замразяване на конфликта с чужди войски, окупирали украинска земя, не е никакво решение в посока мирно споразумение. Тя бе категорична, че това всъщност е рецепта за бъдещи войни на агресия.

По време на форума някои държави, които не са част от традиционния кръг партньори на Украйна, подчертаха, че е необходимо и да се даде право на глас и на Русия. Те разкритикуваха някои от западните санкции, наложени на Москва.

“Киев трябва да бъде подготвен за труден компромис, ако иска да сложи край на конфликта”, обяви по време на конференцията външният министър на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал-Сауд.

Президентът на Кения Уилям Руто разкритикува скорошното решение на Г-7 да предложи заем на Украйна в размер на 50 милиарда долара, който е обезпечен с печалбите от замразените руски активи.

„Едностранното присвояване на руски активи е незаконно“, обяви Руто във встъпителната си реч, след като преди това нарече руската инвазия „ужасяващо зрелище на касапница и опустошение“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст