Осем израелски войници загинаха в южната част на ивицата Газа

израелски войници, ивицата Газа, войници, Израел

Осем израелски войници са били убити в южната част на ивицата Газа, предаде АФП.

Това е станало в Рафах, по време на експлозия в автомобила, в който те се намирали. Това е един от най-кървавите инциденти с израелски военни, станали от началото на войната на Израел срещу “Хамас”.

По-рано през деня Израел обстрелва ивицата Газа. Бе разпространена информация, че в западната част на Рафах има сблъсъци между палестински бойци и израелски войници. Бе съобщено и че израелската армия обстрелва бежански лагер в центъра на града.

Според първоначално разследване на инцидента с осмината убити войници в бронирания боен танк CEV Namer, той е бил част от конвой, който се е оттеглял в около 5 часа сутринта в съботния 15 юни след нощна офанзива срещу “Хамас” в северозападните райони на квартал “Тел Султан” в Рафах. По време на тази офанзива са били убити близо 50 въоръжени мъже на “Хамас” и конвоят се насочвал към сгради, превзети от израелската армия, за почивка след нощната операция.

Namer CEV бил петият или шестият танк в конвоя и в един момент експлоадирал. Засега не е ясно дали е активирал бомба, която е била поставена на пътя му преди време, или бойци на “Хамас” са се приближили до автомобила с взривно устройство и са го поставили директно върху танка.

По-късно в събота говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари обяви, че се разследва възможността и Namer CEV да е бил ударен от противотанкова ракета.

По време на инцидента не е имало стрелба и превозното средство не е било спряно, когато е избухнала експлозията, установи първоначална проверка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст