Разкриха измама със социални помощи, пренасочвани от Белгия към България

Европейските политици - най-големият враг на еврото

Инспекцията по труда в Брюксел е разкрила схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България, съобщиха от БТА. Отбелязва се, че по случая вчера са били задържани 17 заподозрени, а щетите за бюджета се оценяват на 1.5 милиона евро.

Извършени са претърсвания в Брюксел, Антверпен и други населени места във Фландрия. Следователите са открили 15 000 евро в брой. В съобщението се уточнява, че измамата е била осъществена с кражба на самоличност и е свързана с изплащането на обезщетения за безработица.

Твърди се, че част от източените средства са били насочени към банкови сметки в България или са вложени в недвижими имоти в нашата страна. Белгийската полиция е разпоредила да бъдат запорирани 105 банкови сметки в Белгия и е поискала сходни действия от българска страна.

През май петима българи – членове на организирана престъпна група – бяха осъдени за най-големия случай на измама със социални помощи в Англия и Уелс. Те бяха осъдени на общо 25 години и 5 месеца лишаване от свобода. Бандата е успяла в рамките на около четири години и половина да представи хиляди искове за социални помощи, служейки си с фалшиви самоличности, и е използвала дори имена на деца, живеещи в България, за да източи 54 милиона паунда от схемата за помощи “Универсален кредит”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст