ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП предлага Министерският съвет да разсрочи ангажиментите за декарбонизация

Парламентарната група на “Продължаваме промяната” внася проект за решение, с което се предлага Министерският съвет да разсрочи във времето ангажиментите на страната за декарбонизация и да договори добри условия в сектор енергетика. Това обяви Радослав Рибарски от ПП, който е и зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика.

“Ние сме за надграждане на Плана за възстановяване и устойчивост в аспектите на новия план REPowerEU, който е именно с цел да гарантира доставките на електроенергия в Европейския съюз. Икономическите последици от войната, както и покачването на цените, също така са достатъчен обоснован аргумент за пред Европейската комисия за запазване и отлагане на целите по декарбонизация, които залегнаха във вече одобрения План за възстановяване и устойчивост”, обясни той.

Депутатът Васил Стефанов припомни, че газовата връзка между България и Турция е само за капацитет. В момента тече евтин азерски газ, което е реална диверсификация. Стефанов попита защо договорът е подписан от “Булгаргаз” , а не от “Булгартрансгаз”.

“Има ли нещо общо сключването на споразумението между България и Турция с намерението на Путин да пренасочи газ по спрените газопроводи “Северен поток”-1 и 2 към Турция и да се създаде газов хъб в Турция. “Булгаргаз” договорила ли е количества газ, които да влизат в Турция, но произходът им да бъде руски? Опитва ли се служебният кабинет на върне “Газпром” в България под предлог, че това е турски газ?”, попита той.

“Отделно това чисто времево, това споразумение за 13 години – дългосрочно, беше сключено точно три дни след края на дългосрочния договор на България с “Газпромекспорт”. Същият този “Газпром”, който едностранно преустанови доставките на газ и се доказаха като един ненадежден доставчик на газ”, каза още депутатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст