ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфераБлизо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи проучване на агенция „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа”.

Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му. Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.

За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствения интелект, не представляват интерес.

Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствения интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор. Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект в области като образованието, финансовите услуги, счетоводството и журналистиката.

Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% – че ще създаде нови такива. 37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст