ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Атанасов заяви, че предстои цялостна реформа в службите, защото са неефективни

На един агент от ДАНС се падат един или двама сътрудници, несериозно е, смята съпредседателят на ДБ

Президентът не пропуска да се конфронтира с парламента и мнозинството. Преди две години, когато назначи служебното правителство, г-н президентът смени всички шефове на служби. Ние предлагаме цялостна концепция на сектора “Сигурност”, защото той не е ефективен“. Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов.

Попитан защо парламентът не прие докладите на шефовете на служби, той уточни, че не може да разкрие много, защото заседанието било закрито заради класифицираната информация.

Съпредседателят на ДБ даде и пример за неефективността и капацитет на службите в момента. “Липса на достатъчно надеждни източници на информация – основно в ДАНС. В доклада е посочено, че на един оперативен работник, който сега се нарича агент, по закон се падат между един или двама сътрудници. Давате ли си сметка какъв е капацитетът? Тоест в рамките на пет работни дни този човек трябва да се срещне с двама души, които да му донесат много надеждна информация”, подчерта той.

Изключително важно било доверието между премиер и шефовете на службите, а в случая го нямало. “Президентът не носи по никакъв начин отговорност за обществения ред и сигурност в страната. И сега инициативата за назначенията има правителството”, уточни той.

Той беше категоричен, че няма риск военното разузнаване “да бъде затрито”. “Напротив! Народното събрание прие доклада на военното разузнаване, което означава, че работата му е получила добра оценка”, обясни Атанасов.

По думите му според готвения проект за промени на управляващото мнозинство ще има единна разузнавателна служба, но военното разузнаване ще бъде автономно. Службите обаче ще имат единно ръководство.

Атанасов заяви, че този въпрос е обсъждан на лидерско ниво, затова си позволявал публично да говори по темата. Не бивало обаче да се бърза.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст