ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 28 000 българи са повишили професионалната си квалификация

дуално обучение

Намалява интересът към обучението за програмисти

До септември повече от 28 000 българи са завършили курсове за квалификация и преквалификация, показват данните на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). Те бяха представени по време на националната конференция „Качество на професионалното обучение – търси, сравни и избери!“. Събитието е част от дейностите по проект „Качество и ефективност“, изпълняван от НАПОО в партньорство с Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. В конференцията участваха представители на центрове за професионално обучение, експерти от ключови институции, представители на работодателски и синдикални организации и други.

Основните тенденции в професионалното обучение за възрастни през 2023 г.  се запазват, сравнено с 2022-а, показват още данните на организацията. Най-много българи са преминали обучение по транспортна и подемно-транспортна техника (9700 лица), следвани от охранителите (3183), фризьори и маникюристи (3002). Запазва се интересът към обучението по  дефицитни професии за индустрията – за заварчици са обучени 1250 лица, за електротехници и електромонтьори – 406.

В специалности, свързани с кулинарията, за периода до есента на 2023 г. през курс са преминали 750 лица, а 79 българи са завършили обучение за парамедици. Увеличение има в броя на обучаващите се в селското стопанство (2200 лица), като от тях в курсове за пчелари например са обучени 110 човека. От агенцията отчитат спад в интереса към професионалното обучение за програмиране – с една трета, сравнено с периода януари – септември 2022 г. (1010 обучени лица).

В информационната система на агенцията са регистрирани повече от 1500 потребители, 900 от които са центрове за професионално обучение.

Според Марияна Павлова, председател на Националната агенция за професионално образование и обучение, създаването на информационна система, която изцяло е в услуга на гражданите, професионалните центрове и държавната администрация, е огромно постижение за агенцията. Тя е показала, че с проучвания и пряко участие на всеки, който има интерес към професионалното обучение, може да се постигне забележителен резултат.

Експертите на агенцията отчитат, че в рамките на проекта „Качество и ефективност“ са провели обучения на повече от 1500 експерти в областта на професионалното обучение и са създали и разпространили над 15 000 брошури за хора, които искат да сменят професията си посредством обучителен курс. В рамките на четири проучвания са идентифицирани проблемите пред професионалното обучение у нас, а над 2000 българи – обучаеми, работодатели и експерти, са изразили своите становища относно функционирането на системата на професионалното обучение и необходимите области за подобрение.

Резултатите по проекта „Качество и ефективност“, изпълняван от НАПОО, имат за цел да подобрят системата на професионално обучение у нас.  Факт е, че България остава на последно място по участие на гражданите в дейностите за учене през целия живот, които включват и професионалното обучение. Средният процент по този показател за ЕС за миналата година е 12 на сто, а за страната ни – едва 1.7 на сто. За сравнение, 36 процента от шведите, например, са участвали в някаква форма на обучение.

Общият брой обучени лица в центрове за професионално обучение до септември 2023 г. (36 961, включително и тези, които още не са завършили) показва, че е налице явна необходимост процесите, свързани с ученето през целия живот, да бъдат допълнително институционално подкрепени, за да може страната ни да се премести по-напред в класацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст