ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С около 50% са намалени заплатите на изпълнителните членове в бордовете на фирмите към МИИ

Сграда ДКК Държавна консолидационна компания

С разпореждане на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и решение на съвета на директорите на “Държавна консолидационна компания” ЕАД, от 1 октомври, вече е намалено възнаграждението на всички изпълнителни членове от съветите на директорите на дружествата с около 50 процента. Това обяви в интервю за БТА изпълнителният директор на ДКК Иван Зангочев, който беше потърсен за коментар във връзка с изтичащи срокове по анализ на дружествата, поставени от министъра на икономиката и индустрията в края на август.

През лятото финансовият министър Асен Василев съобщи, че заплатите в бордовете на държавните дружества са достигали до 14 000 лева. 

Зангочев посочи, че във всички дъщерни фирми на холдинга са ограничени и представителните разходи. А след направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в тези компании е намален с 15 на сто.

Според анализа на финансовото състояние на дружествата, на загуба са “Еко Антрацит” ЕАД, “Еко инженеринг – РМ” ЕООД и “Националният институт за изследвания и сертификация” ЕООД, отбелязва Зангочев. Трите дружества отчитат за миналата година загуби на обща стойност 9.04 млн. лв., като основната част тях – 8.76 млн. лева, е на “Еко Антрацит”. За останалите загубите са около 316 000 лева.

На печалба през миналата година обаче са “ВМЗ” ЕАД, “Кинтекс” ЕАД, “НИТИ” ЕАД, “Авионамс” АД, “Ел Би Булгарикум” ЕАД и “Монтажи” ЕАД. “Институт по маркетинг” ЕООД все още има натрупани отрицателни резултати от предишни години.

Според Иван Зангочев, засега не се планират смени в мениджмънта на дружествата от холдинга. На директорите са поставени конкретни цели при изготвянето на плановете за работата им за следващите три години – да се намерят възможности за покриване на натрупаните загуби. Това се отнася и за останалите дъщерни на холдинга фирми. Заедно с това за всички продължават анализите на сключените от дружествата договори и тяхното бъдещо влияние върху резултатите на дружествата. 

По отношение на “Ел Би Булгарикум”, чието ръководство вече беше сменено, Зангочев посочва, че заради неизгодно сключени договори на фирмата от последния изпълнителен директор, документацията е предадена на следствието и МВР – Национална дирекция “Икономическа полиция”. 

Едноличен собственик на капитала на “Държавна консолидационна компания” е министърът на икономиката. 

Холдингът пък е едноличен собственик или мажоритарен акционер в капитала на шестнадесет търговски дружества. Според тяхната дейност, финансово състояние и значение за българската икономика, те могат да бъдат разделени в два основни потока – стратегически дъщерни дружества и дъщерни дружества в процес на преструктуриране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст