ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Експерти обсъжда “Кръгова икономика в текстилния сектор: практики, решения и политики”

Евродирективата за намаляване на текстилните отпадаци

Българска стопанска камара (БСК) и Българска Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ) организират кръгла маса, посветена на важните теми в сектора на събирането, оползотворяването и рециклирането на текстилни изделия. Събитието ще се проведе от 9:30 ч. в хотел “Интерконтинентал” в София, съобщиха от БСК. 

Основната цел на това събитие е да определи конкретните мерки и стъпки, насочени към въвеждането на устойчив модел за управление на текстилните отпадъци в България. Предстоящата експертна дискусия е с важно значение за разработването на ефективно и работещо решение при изграждане на национална система за разделно събиране на ненужен текстил, тъй като за първи път събира заедно заинтересовани страни от целия сектор.

Кръглата маса ще изиграе ролята на платформа за експертни мнения и обективни данни, които разглеждат потенциалните пътища за прилагане на принципа на разширена отговорност на производителите и представяне на най-добрите международни практики в сектора. Българска стопанска камара и Българска Асоциация Кръгов Текстил си поставят амбициозната цел да се положат основите и на определянето на рамка на цялостна Стратегия за управление на текстила в България, за каквато се говори от години и е нужно да бъде създадена и приета.

В събитието ще участват заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов и експерти от Министерството на околната среда и водите, членове на екипа на еврокомисаря по околна среда Виргиниюс Синкявичюс, представители на Европейската конфедерация на рециклиращите индустрии (EuRIC), Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), експерти от различни европейски държави с опит по темата, както и участници от национални и местни институции, индустриални и бизнес организации, НПО, текстилни производители и търговци. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст