Съдът във Венецуела анулира резултатите от първичните избори на опозицията

Мария Корина Мачадо
Мария Корина Мачадо (АП)

На този вот Мария Корина Мачадо беше избрана за кандидат на опозицията за президентските изборите догодина

Върховният съд на Венецуела анулира резултатите от първичните президентски избори на опозицията, предадоха ДПА и БТА.

На този вот бившата депутатка Мария Корина Мачадо беше избрана за кандидат на опозицията за изборите догодина, но Върховния съд на страната уважи жалбата, внесена от властите срещу произвеждането на тези избори, в която се казваше, че е имало предполагаеми “нередности по време на вота. Опозиционната избирателна комисия разполага с три дни, за да представи доклад, в който да представи “механизъм за съхранение на изборните материали и място, определено за тях”, заяви съдът. Засега няма коментар от страна на опозицията във връзка с решението на съда.

Венецуелската прокуратура беше започнала разследване за изборна измама на опозицията, тъй като опозицията сама организира и проведе първичните си избори, вместо те да бъдат организирани от държавния избирателен орган.

Бъдещето на Мачадо като кандидат за президент засега остава неясно. Но още преди решението на съда не беше ясно дали тя ще може да участва действително в президентските избори. На нея ѝ е забранено да заема публични длъжности в продължение на 15 години заради предполагаеми нередности, извършени от нея по време на депутатския й мандат, отбелязва ДПА.

Венецуела е в сериозна криза от години. В икономическо отношение някога богатата страна страда от лошо управление, корупция и санкции. През последната година над 7 милиона души са напуснали страната заради бедността и разрастващото се насилие, според данни на ООН.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст