ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК отрече да води процедура срещу България заради нарушаване на санкциите за Русия

еврокомисия знаме на ес европейски съюз ек

В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, каза говорител на ЕК

Европейската комисия (ЕК) опроверга днес съобщения в медиите, че води срещу България разследване, свързано със санкциите на ЕС срещу Русия заради военното нападение над Украйна. Както БТА съобщи, европейското издание “Политико” вчера написа, че ЕК ще поиска обяснения от България заради данните за износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас.

В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване, заяви днес говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС, добави той. В момента не се води процедура, повтори говорителят.

ЕК е защитник на европейското законодателство и ако някога държава от ЕС не спазва европейското право, има наказателни процедури – това е принципен отговор, посочи той. Засега не водим процедура. В контакт сме с националните власти за еднаквото прилагане на санкциите, обобщи говорителят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст