ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финландия ще прекрати приемането на молби за убежище на границата с Русия

Финландия знаме избори президент

Финландското правителство ще затвори възможността за приемане на молби за международна закрила на границата с Русия в близко бъдеще. Това съобщи най-големият финландски вестник Helsingin Sanomat, позовавайки се на източници.

Според изданието, финландските власти планират в близко бъдеще да прекратят приемането на бежанци на югоизточната граница. Министърът на финансите и ръководител на една от най-големите партии в правителството – “Истинските финландци”, Рийка Пура написа в блога си: „Нямаме други възможности.”

Според изданието, властите са искали да въведат такава забрана още миналата седмица, но заместник-канцлерът на правосъдието Мико Пуумалайнен е казал, че решението не гарантира запазването на правото да се кандидатства за международна закрила, залегнало в Конституцията, законодателството на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека.

През уикенда 58 търсещи убежище, пристигнаха във Финландия през единствения контролно-пропускателен пункт, работещ на руско-финландската граница в Raia-Jooseppi-Lotta.

Ден преди това финландският премиер Петери Орпо заяви, че при необходимост всички ГКПП на границата с Русия ще бъдат затворени. Той посочва, че в програмата на правителството вече има проект, който позволява затварянето на всички ГКПП-та.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст