Рашков: Очаквам обвиненията, кампанията тече със страшна сила, нищо не ме притеснява

Автомагистрала "Хемус" Бойко Рашков

“Очаквам обвиненията, кампанията тече със страшна сила, няма нищо, което да ме притеснява”, каза пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Бойко Рашков,

чието име в последните дни бе замесено в няколко сюжета: скандала с митниците, след който беше арестувана шефката им Петя Банкова и хасковските баща и син Стефан и Марин Димитрови, обвинени като ОПГ заедно с издирвания все още контрабандист Никола Николов-Паскал, с оставката на главния секретар Живко Коцев и с думите на вътрешния министър за “вечеринки” в дома му, на които се е кадрувало.

Той коментира твърденията на МВР шефа Калин Стоянов, че Рашков го е запознал с Димитрови, обвиняеми за контрабанда на стоки, който каза още, че има информация за “вечеринки, които са организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг”.

Попитан дали има информация за вечеринки при Рашков, министърът потвърди: “Да, имам такава информация за вечеринки, които са се организирали в дома на Бойко Рашков в тесен кръг, на които са се разпределяли задачи на всеки присъстващ – кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър и впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало кадруването – кой ще бъде министър, кой ще бъде зам.-министър и т.н.”, подчерта Стоянов.

На самото изслушване в комисията за митническата афера в НС, Тошко Йорданов от ИТН посочи, че в протокола от заседанието е записано, че е извършена експертиза от камери пред Агенция “Митници”, които показват, че Стефан Димитров се познава с Бойко Рашков и Асен Василев.

Няколко дни по-рано в медиите и в интернет изтекоха снимки, от които става ясно, че Бойко Рашков и арестуваните Марин и Стефан Димитрови се познават. Имаше и фотоси от лични празненства на ексминистъра на вътрешните работи и настоящ депутат от ПП-ДБ, на които са присъствали хасковските баща и син, сочени за приближени до кантрабандеста Паскал, който съще е обявен за издерване във връзка с “митническото ОПГ”. 

“Главният секретар на МВР дойде с тях (на рождения му ден – бел. ред.). Аз също ги познавам, разбира се. Но какво да кажа – тия назад, тия напред? Идват хората да ме поздравят. Като дойде някой на гости у вас и ви поздрави за съответен празник, нали не му правите справка за криминалното настояще? Аз откъде мога да допускам, че някой може би се занимава с такава дейност и главният секретар може би е във връзка с тях”, обясни преди два дни Рашков.

Освен снимката от рождения му ден, в последните дни се появиха и кадри с непотвърдена автентичност, на които се вижда Коцев с малко пуделче, а на няколко други фотоси е същото куче с купчини с пачки евро. На едно от изображенията се вижда отново Рашков, но седнал в ресторант с кучето до него. “Нека изкарват колкото кучета и котки искат. И аз имам вкъщи. Нека докажат тези контрабандни канали, това са възловите въпроси, а не сега кой с куче и кой без куче. Това е нивото на прокуратурата”, коментира Рашков пред Генка Шикерова в “Свободна Европа”. 

Според бившия вътрешен министър като млад човек Стефан Димитров обича да парадира с познанства с известни лица и да ги разпраща на свои приятели. “Това нещо е маниакално и не цели нищо. Главната цел е да се представи, че е в София, а той е от Хасково, и контактува на високи нива”, смята Рашков. 

Той заяви, че в медиите е прочел как Живко Коцев казал, че има респект към него и затова контактувал с Димитрови – от лоялност. “Нямам обяснение на това. Тук има доста противоречия, нека бъдем по-щадящи. Има и други противоречия”, посочи Рашков. 

“Защо той към мен вече като главен секретар, поддържайки отношения към тези хора, обяснява това с лоялност към мен – не мога да дам смислен отговор. (…) Става въпрос за натиск върху този човек (б.а. Живко Коцев). Ако е вярно това, което разбрахме – че са му отправяни закани и заплахи, ако не си подпише оставката, това граничи с престъпление по Наказателния кодекс”, допълни той.

Според Рашков Калин Стоянов е останал начело на МВР, защото е спечелил доверието на ГЕРБ и ДПС, за да им съдейства по време на провеждането на изборите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст