Гешев на разпит, Борисов и “Барселонагейт” надничали зад това

Парламент Иван Гешев

Бившият главен прокурор Иван Гешев беше привикан за разпит в Националната следствена служба (НСлС) и използва повода, за да обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това. Формалният повод вероятно е някакъв разпит, реалната причина се нарича Бойко Борисов, заяви Гешев преди разпита му.

Според Гешев причината е, че той директно бил отказал на Борисов да прекрати делата за “Барселонагейт” , за “чекмеджета” и “какво ли още не“. Обясних му, че съм главен прокурор на България, не на Бойко Борисов, добави Гешев. Наскоро след това последвал опит да бъде убит и скоростната му смяна. Причината е делото “Барселонагейт”, категоричен е Гешев. Той допълни, че това му е пето ходене за разпит, ако се брои и това миналата седмица при определената за разследващ на главния прокурор и неговите заместниците Даниела Талева. Там бях разпитван за някакъв сигнал срещу Борислав Сарафов, уточни Гешев. 

Страхът от мен направи правителството “Габриел”, добави бившият главен прокурор . Според него всички са се уплашили и той е единственият, който се е изправил срещу системата. Гешев изтъкна, че са му трябвали още две седмици и България е щяла да бъде различна. Тези две седмици не ми ги дадоха нито Борисов, защото той щеше да е първият, нито Радев, отбеляза той.

Попитан дали ще се яви на изслушване в парламентарната комисията за дейността на Мартин Божанов – Нотариуса, след като вече един път не отиде, Гешев каза, че “тази комисия е супер смешна, защото със същият успех са могли да направят комисия и за “Цар Киро”. В крайна сметка се оказа, че явно Народното събрание се занимава с разкриване на престъпления, добави той. Гешев заяви, че няма никакъв проблем да отиде на изслушването, просто тези хора са му “неприятни и е тъжно да се види до какво падение е достигнало българското Народно събрание”.

Ясно е, че тези снимки се пускат целенасочено от разследването, каза Иван Гешев във връзка с отстраняването на Живко Коцев като главен секретар на Министерството на вътрешните работи и изтекли снимки в публичното пространство. По думите му в тази история няма невинни. Той уточни, че дали има контрабанден канал, или няма не е най-важното. Цялостната картинка е завладяване на съдебната система, смяна на митниците, за да може да се финансират изборите и смяна на главния секретар, за да може да се манипулират изборите, които предстоят, смята бившият главен прокурор. Той каза, че е било ясно още преди две години, че Коцев е имал връзки с „тези контрабандисти“. Ясно е, че този канал се пазеше от „Продължаваме промяната – Демократична България“, когато бяха част от служебното правителство на Радев, ясно е, че след това се пазеха, когато на власт беше Кирил Петков, коментира Гешев.

Както е известно, че на 4 април МВР съобщи, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Ден по-късно той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка. Денков заяви, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск. Няколко дни по-късно той сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР. На 10 април държавният глава Румен Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност Живко Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се изпълнява от главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник на Коцев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст