Самоучастието при при по-големите ипотечни заеми достига до 35 процента

Средната пенсия през април е 835 лева

Самоучастието при по-големи ипотечни заеми вече достига до 35% от цената на закупувания имот, казаха финансисти за „Банкеръ”. Това означава, че ако имотът струва 1 млн. лв., банката би отпуснала 750 хил. лв., а останалата сума клиентът трябва да плати със собствени средства.

Досега максималният процент на самоучастие беше 20-25 процента. С неговото вдигане банките успяват хем да задържат лихвите на сегашните нива, които са около 2.5 – 2.7%, хем да вдигнат обезпеченията по заемите, за да гарантират стабилността.

Впрочем някои по-малки банки дават жилищни кредити за първо жилище и на 100% от стойността му, но тези ипотеки са за сделки на доста по ниска цена.

Прави впечатление също, че в повечето оферти се съдържа изискването за превод на работната заплата на клиента в банката-кредитор. Банкери обясниха, че това не е задължително условие, но се прави с цел по-ниска лихва. Тя се понижава с 0.2-0.5 процента, ако условието е изпълнено. Лихвата се намалява и ако клиентът приеме през разплащателната му сметка в банката да се плащат от 1 до 3 битови разходи.

Пазарните аналитици обаче не спират да бият тревога за кредитния бум.

“Ние много често се сравняваме със страни, в които има фиксирана лихва по ипотеката. Има държави, в които с каквато лихва вземеш кредита, такава ще ти е вноската 30 години. България е една от трите страни в Европа с почти плаваща лихва. Това е голям риск…. Ние сме с Финландия и Литва. Това е традиция, която се е наложила тук. В САЩ е 100 процента фиксирана лихва. Има много държави, в които почти няма плаваща лихва”, коментира икономистът от “Отворено общество” Георги Ангелов.

„Сега сме на най-ниските лихви в историята, което означава, че оттук нататък те само ще растат. Това е много коварно, защото сметката, която си правим, може да излезе крива”, предупреди още специалистът.

Само че какви са наблюденията на пазара за недвижими имоти. „През последните месеци виждаме, че банките са затегнали контрола при отпускането на кредити. Искат да има по-голямо самоучастие”, подчерта бившият председател (2018-2023 г.) на Националното сдружение “Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Според него сделките с кредитиране в София са около 50%, а в страната този процент е между 30 и 35.

Доходите на българите през последните двадесет години са по-бързи от темповете на растеж на цените на жилищата и инфлацията и в този смисъл подобни покупки стават все по-достъпни за тях. Това мнение пък изрази доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра “Недвижима собственост” в Университета за национално и световно стопанство.

Доц. Стефанов смята, че това ще е основния фактор цените на жилищата у нас да продължат да растат, както и засилената вътрешна миграция от по-малките градове към по-големите – основно София и Пловдив.

Той предупреждава, че ниски лихви по ипотечното кредитиране и ниско самоучастие имаше и в периода 2007 – 2009 г., като след това лошите кредити стигнаха до 22 процента от всички отпуснати ипотечни заеми. Неговото становище обаче е, че кризата от този период едва ли ще се повтори, защото тогава тя започнала от жилищния пазар в САЩ и се пренесла върху Европа, а сега такива предпоставки нямало.

Сега в България лошите заеми не надхвърлят 5 процента. По данни Aгeнцията зa cъбиpaнe нa взeмaния” нивoтo нa нeoбcлyжвaнитe зaeми в бaнĸoвия ceĸтop е още по-ниcĸo – 3.81%, нo e виcoĸo зa EC. Пpeз пocлeднитe няĸoлĸo гoдини дeлът нa тoзи вид взeмaния нaмaлявa пoчти нeпpeĸъcнaтo – ocнoвнo зapaди пpoдaжбaта нa пopтфeйли ĸъм cпeциaлизиpaни ĸoмпaнии.

“Eднa oт ocнoвнитe пpoмeни в ceĸтopa пpeз изминaлитe динaмични зa пaзapa гoдини e изгpaдeният нaвиĸ нa финaнcoвитe инcтитyции дa пpoдaвaт cвoитe пopтфeйли c пpocpoчeни ĸpeдити aĸтивнo, peгyляpнo и нa вce пo-paнeн eтaп, зa дa нe ce нaтpyпвaт в бaлaнcитe”, отбелязват от агенцията.

“Зaтягaнeтo нa пapичнaтa пoлитиĸa в Eвpoпa и мepĸитe нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa зa oxлaждaнe нa ĸpeдитиpaнeтo – aнтициĸличнитe бyфepи и пoвишaвaнeтo нa минимaлнитe зaдължитeлни peзepви, cъc cигypнocт щe ocтaвят oтпeчaтъĸ, нo пo-cĸopo в cpeднocpoчeн пepиoд, a пpeз cлeдвaщитe 12 мeceцa инepциятa в ceĸтopa oт пocлeднитe гoдини щe пpoдължи”, е становището на същата агенция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст