ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петя Димитрова от Пощенска банка за трите неща, отличаващи лидера

В очакване на празника на всички жени – 8 март, в новия си – 68 брой – Banker Special потърси за блиц интервю три успешни дами, представителки на политиката, финансите и бизнеса. Една от тях е Петя Димитрова от Пощенска банка. Зададохме им три въпроса:

  1. Какви качества трябва да притежава една дама, за да бъде успешна в кариерата си и пълноценна в семейството си?
  2. Кое Ваше постижение в професионален аспект Ви е донесло най-голямо удовлетворение и защо?
  3. За 8 март какво бихте пожелали на българските жени?

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка

Лидерът се отличава със своята смелост, креативност и желание за успех

1. Жените сме отчетливо интуитивни, гъвкави и адаптивни към промяната, с по-емпатично виждане към света, а това са все качества, които имат своите предимства в забързаната бизнес среда. Убедена съм обаче, че професионализмът и мениджърските умения зависят изключително и само от личната мотивация, целеустременост и компетенции.

Лидерът трябва да има смелост, креативност и желание за успех и те ще го отличат от всички останали.

Вярвам, че човек трябва да е добре подготвен и да иска да учи от всеки и от всяка ситуация, за да върви напред. Но същевременно да е способен да отстоява себе си. Това е ключът към вътрешното равновесие, спокойствието, удовлетворението – както в личен, така и в професионален план.

В Пощенска банка насърчаваме креативността и иновациите, творческия дух, многообразието, даваме път на смелите идеи. Това са сред най-важните елементи, на които като мениджър държа и вярвам, че работят безотказно.

С времето разбрах, че ролята на мениджъра е да задава посоката, да може да заразява околните със своя ентусиазъм, упоритост и креативност, да умее да чува, да стои най-отпред при появата на предизвикателства, тъй като големите идеи и цели се раждат в отборна игра.

В центъра на всички наши успехи са хората – смели, мотивирани, целеустремени, които умеят да се предизвикват и гледат напред.

Като част от житейския, неотменно свързан с кариерата, цикъл, стои и семейството. То ме зарежда и допълва, което е естествен процес в това динамично равновесие. В дълг съм към тях и така много бих желала да имам повече време, отколкото им давам.

2. Признание за свършеното през тези двадесет години в Пощенска банка, изпълнени с константно развитие, надграждане на постигнатото и покоряване на нови висоти, са множеството престижни международни и национални отличия.

И все пак истинският измерител на моята работа и тази на екипа ми е удовлетворението на клиентите ни. Тяхното доверие е най-добрата оценка. Радвам се, че в края на всеки работен ден имам още по-голямо желание за следващия и виждам тази мотивация и в моя екип.

Посвещавам времето си на много организации и това не ми тежи, а ме зарежда с нови положителни емоции, защото работим по много вълнуващи проекти.

Едва ли мога да ги степенувам, но един от любимите ми проекти е Dare to Scale – програма за растеж, насочена към предприемачи и бизнеси, които разрастват дейността си. Програмата се организира от българския офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor с основен  партньор Пощенска банка за трета поредна година.

За нас е изключително важно да подкрепим амбициите на компаниите, които търсят мащаб за бизнеса си и по този начин променят цялата екосистема.

Горда съм и с едно от последните отличия, което получихме наскоро – Пощенска банка е обявена за „Топ Работодател“ от Top Employers Institute, който сертифицира най-добрите места за работа в света.

Приемам го като признание за нашата иновативна визия и безкомпромисни стандарти, за нашия вдъхновен и изключителен екип.

Не на последно място, банките можем да бъдем добър пример за обществото, като показваме активна грижа за ефективното управление на въздействията, които оказваме върху околната среда с дейността си. Скоро предстои да представим и реализираме нашия нов проект „Банка за зелени идеи”. Със своята силно фокусирана екологична тематика той ще бъде значим стълб в корпоративно-социалната ни отговорност към обществото.

Търсете новия брой на списание Banker Special

3. Никога не се отказвайте от мечтите си и щом ги сбъднете, търсете нови. Движете се напред, уловете момента и се развивайте.

Ще споделя с читателите ви една любима мисъл, приписвана на Желязната лейди Маргарет Тачър: „В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш да бъде направено, потърси жена.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст