ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Молдова държавният език беше преименуван на румънски

Указът за преименуването на молдовския език на румънски влезе в сила в Молдова в петък след обнародването му.

“В текста на нормативните актове, приети от парламента, думите “„”молдовски език” да бъдат заменени с думите “румънски език” в съответния падеж. Да се ​​признаят за остарели думите “функциониращи на база на латиница” в част 1 на чл. 13 от конституцията”, пише в документа.

Инициативата за преименуване на езика, одобрена вече в парламента, от Партията за действие и солидарност, предизвика дебати и протести в Кишинев. Депутатите от опозиционния Блок на комунистите и социалистите отказаха да участват в разглеждането на този документ, като подчертаха, че решението противоречи на конституцията, в която езикът се нарича молдовски. Съдейки по социологическите проучвания, молдовският също се счита за държавен език от мнозинството от населението на страната.

На 16 март 2023 г. молдовският парламент одобри преименуването на държавния език от молдовски на румънски. Решението беше прието с обикновено мнозинство от депутатите от управляващата партия “Действие и солидарност” (58 гласа).

История на молдовския език

Молдовският и румънският език принадлежат към балкано-романската подгрупа на романските езици и са родствени. Някои съвременни лингвисти смятат, че имената “молдовски” и “румънски” са различни имена (лингвоними) на един и същ език, докато техните противници наричат ​​молдовския самостоятелен източноромански език.

Като доказателство за последната версия се посочва фактът, че молдовската националност започва да се формира още през 14 век, когато се образува независимо молдовско княжество. Писмеността на молдовския език е изградена на базата на кирилицата въпреки че се различава от руската азбука. Първият речник (лексикон) на молдовския език се появява през 16 век, запазени са литературни паметници на молдовския език от 17 век.

В началото на 19 век източните територии на Молдовското княжество стават част от Руската империя. Литературният молдовски език продължава да се развива на базата на кирилицата. В същото време в Румъния, която като самостоятелна независима държава се формира едва в средата на 19 век и към която са прикрепени западните земи на Молдова, се извършва латинизацията на езика. Славянските лексеми са изтеглени от него, а през 1862 г. румънският език е прехвърлен на латиница.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст