ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руснаците, подкрепящи Украйна, да се пращат в Магадан, призова председателят на Думата

вячеслав володин

Тези, които са напуснали Русия, вече не са добре дошли в родината, заяви Вячеслав Володин

Руснаците, напускащи Русия и подкрепящи Украйна, трябва да бъдат изпращани в далекоизточния регион Магадан, известен със сталинските затворническите лагери ГУЛАГ, ако някога се завърнат в родината, заяви председателят на долната камара на руския парламент Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс.

Пред депутатите Володин заяви, че тези, които са напуснали Русия и се радват на украинските безпилотни и ракетни удари по собствената си страна, трябва да знаят, че вече не са добре дошли в родината.

“Тези, които напуснаха страната и постъпиха подло, радвайки се на стрелбата по територията на Русия, пожелавайки победа на кървавия нацистки режим в Киев, трябва да разберат, че тук не само никой повече не ги чака, но и че ако се върнат, ще им бъде осигурен Магадан”, каза председателят на Думата.

За руснаците Магадан е синоним на ГУЛАГ – лагерите за принудителен труд, където руснаците са използвани за робски труд при управлението на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Според оценките по въпроса през трудовите лагери в Магадан между 1932 г. – седем години преди официалното основаване на града – и средата на 50-те години са минали около 800 000 души.

Общо през системата на съветските изправителни учреждения ГУЛАГ са преминали около 18 милиона души. Споменът за тези лагери е обезсмъртен от руския писател Александър Солженицин – самият той оцелял от такъв лагер – в “Архипелаг ГУЛАГ”. След като излиза на Запад през 1973 г., книгата е забранена в Съветския съюз.

Руското нахлуване в Украйна през 2022 г. и последвалата мобилизация накараха поне няколкостотин хиляди руснаци да напуснат родината си, като точният им брой е неизвестен.

Цялото изказване на Володин беше качено в канала на Думата в социалната мрежа “Телеграм” от парламентарната пресслужба.

Публикацията съдържаше смесица от сарказъм, призиви към руските политици да изпълнят думите си на дело и известна доза хумор.

Анонимен потребител отговори под публикацията в “Телеграм”, че Магаданска област, обширен и рядко населен район, може да не успее да поеме подобен наплив, затова новопристигналите ще трябва да бъдат впрегнати на работа да построят нов град.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст