ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Белият дом обяви война на метана на срещата за климата COP28 в Дубай

Администрацията на щатския президент Джо Байдън оповести на 2 декември нови правила за редуциране на замърсяването от метана, който се отделя при сондажите за суров петрол и природен газ, тръбопроводите и хранилищата за горивата – “супер замърсител” с една трета дял от затоплящите атмосферата парникови газове. В окончателния вид на стандартите на Агенцията за защита на околната среда (EPA) се съдържа изискване да се елиминира рутинното възпламеняване на природния газ, добиван от нови кладенци. Правилата разпореждат редовен надзор за течове на метан в газовите и петролните полета и компресорните станции. В документа е включена и редукция на емисиите от съоръженията, отделящи най-високи емисии като контролери, помпи и цистерни за съхранение. Регулацията влиза в сила в началото на идната година.

Управителят на EPA Майкъл Рийгън обяви новите правила, които са първите в историята, на провеждащата се 28-а среща на високо равнище за климата COP28 в Дубай, на която Съединените щати са представени от вицепрезидента Камала Харис. В официално изявление Рийгън посочи, че “Америка възстановява жизнено важната си роля на лидер в борбата с промяната на климата и подкрепя ангажимента си със силни действия по съществено орязване на меновите емисии и други замърсители, които застрашават населението”.

Метанът е базово съединение в природния газ и е вторият най-разпространен парников газ след въглеродния двуокис. Той оставя в атмосферата десетина години след като бъде отделен, но се смята за многократно по-голям замърсител от въглеродния двуокис, който остава във въздуха за столетия, защото има около 80 пъти по-силно затоплящо въздействие в краткосрочен план. Учени твърдят, че метанът е отговорен за 25% от увеличението на температурата с 1.4 градуса по Целзий от епохата преди индустриализацията. Белият дом планира новите стандарти да предотвратят отделянето на 1.5 млрд. тона парникови газове до 2038-а.

Финалният вариант на нормите включва и “програма за супер-емитентите”, която ще разчита на дистанционни сензори на трети независими страни да откриват големи метанови течове или емисии от петролни и газови компании. Метановите стандарти на EPA са приети след продължили две години публични обсъждания и стъпват върху предложенията на администрацията на Байдън, направени през ноември 2021-а и декември 2022 година.

Анализатори на агенцията очакват минимално въздействие на регулацията върху цените на петрола – 25 доларови цента увеличение на барел или около 0.03 процента. Докато ползата за здравето и климата от тях се оценява на общо 98 млрд. щ. долара до 2038 година.

Байдън предложи наредбите за метана още на срещата на върха COP26 в Шотландия през 2021-а като ги определи за ключови за постигането на основната цел – ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий (2.7 градуса по Фаренхайт) до края на настоящото столетие. В свързани с борбата усилия за ограничаване на замърсяването от метан Белият дом отдели и федерални средства в размер на 660 млн. щ. долара за затваряне на спящи петролни кладенци, които са включени в закона за инфраструктурата, одобрен от Конгреса през 2021 година.

Новите стандарти за метановите емисии са приети в критичен момент когато глобусът се затопля с тревожна скорост. Световната организация по метеорология съобщи на 30 ноември в деня на откриването на срещата COP28, че 2023-а ще е най-горещата година в историята на Земята.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст