ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банки настояват пред словашкия премиер Фицо да намали банковия данък

Няклко големи банки, които работят в Словакия, са приканили премиера на страната Роберт Фицо да редуцира или да отмени 30-процентния данък, с който смята да ги обложи. Натискът за промяна на важен елемент от плана му за намаление на бюджетния дефицит поставя на изпитание изпълнението на тази цел.

“Учтиво ви молим да обмислите задълбочено” предложения налог “и коригирането му на по-ниски стойности, съпоставими с други държави от еврозоната, и дори да се откажете от него”, пишело в писмо, адресирано до Фицо, което прочели репортери на агенция “Блумбърг”. Ако бъде приет, данъкът “ще влоши предсказуемостта на средата за бизнес и ще подкопае доверието на инвеститорите” и има потенциал да повиши разходите за публично финансиране и да спре чуждестранните инвестиции, посочвали още банките.

Писмото е подписано от осем кредитори, между които “Ерсте груп банк”, “Райфайзен банк интърнешънъл” и “Ситигруп”.

Възражението до правителството на Словакия е внесено малко след като финансовият министър Ладислав Каменицки изложил плана си да въведе 30% данък на банките, работещи в страната. По оценки на финансовото ведомство от него в държавната хазна трябва да влязат около 340 млн. евро през идната година. Банковият налог е част от по-голям пакет от мерки, които трява да компенсират големия бюджетен дефицит. 

Облагането на кредитните институции добива все по-голяма популярност в Европейския съюз, защото растящите разходи за финансиране заради по-високите лихвени проценти отслабват публичните финанси и същевременно повишават банковите печалби. Но въпреки че много от мерките са подложени на критики от банковите лобита и институции, включително и от Европейската централна банка, има малко случаи на задгранични кредитори, които се обединяват срещу локални данъчни политики.

Словашкият банков сектор е почти изцяло в ръцете на чуждестранни банки – 94% от активите принадлежат на задгранични кредитори, по оценка на Словашката банкова асоциация.

Словакия не е единствената държава, планираща специален банков налог, но размерът от 30% е висок в сравнение с другите предложения. През миналата година Испания обяви намерения да въведе данък от 4.8%, а Естония предупреди, че вдига банковия налог с 4% – до 18 процента.

“Отчитаме, че сегашното икономическо положение на Словакия е трудно и разбираме нуждите от консолидация на държавния бюджет и на дълга”, пишело още в писмото на кредиторите до Фицо. Но в него те споделяли и тревогата си от “начина, по който се прилагат тези консолидационни мерки”.

Словашкият банков налог е разчетен да намалява с по 5% всяка година и да се понижи до 15% през 2027-а. Той идва в допълнение на редовния корпоративен данък, което означава, че банките в страната ще трябва да плащат 45% през идната година, според изчисленията на финансовото министерство.

Преди Братислава и други правителства бяха принудени да променят данъчните си планове след като се сблъскаха с остра съпротива. Швеция, например, отхвърли изцяло предложението, внесено от опозиционна партия, а Италия въведе опция за кредиторите да не плащат налога, ако заделят по-високи суми за собствен капитал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст