ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новата 2024 г. няма да предложи нови тенденции при разплащанията

финтех

Еволюция, не революция

Най-мащабните тенденции през 2024 г. няма да са нещо невиждано до момента, а по-вероятно продължаваща еволюция на трендовете, които не са достигнали пълния си потенциал, и на които станахме свидетели през 2023 година. Това прогнозират за процесите в сферата на разплащанията от международната финансово-технологична компания “Пейсейф” (Paysafe Limited). 

Вградените плащания (embedded payments) ще продължат да са сред основните приоритети на финтех компаниите. Те не само ще продължат да създават нови решения за дигиталните портфейли, но и ще настояват за по-високо ниво на интегриране на платежни услуги в традиционните платформи за нефинансови услуги. Отдавна се говори за ползите от вградените плащания и през 2024 г. те ще бъдат още по-ясно изразени.

През следващата година ще продължат да се развиват и децентрализираните финанси. През 2023 г. всички наблюдаваха с вълнение какво ще се случи с тях и по-специално с незаменяемия токен (NFT, уникален цифров идентификатор, който е записан в блокчейн и се използва за удостоверяване на собственост и автентичност). Въпреки че технологията се приемаше добре от страна на потребители и компании, не отсъстваха и предизвикателства като, например, по-сериозно регулиране. През 2024 г. няма да е изненада, че компаниите ще е нужно да се справят с новите регулаторни изисквания, докато надграждат и усъвършенстват преживяванията с този тип технологии.

Макар и отвореното банкиране да е познато от доста време насам, то продължава да набира значителна скорост. Все повече компании ще разработват нови решения предвид, че API-тата стават по-достъпни.

И докато тези тенденции се запазват и оформят бъдещето на финтех индустрията, изкуственият интелект (AI) ще продължи да бъде основна тема на дискусии и регулации, се казва в съобщението на финтех компанията.

AI ще създаде едновременно ефективност и риск във финтех индустрията

През 2022 г. AI беше в полезрението на всяка една индустрия (ползван при плащания от много години), но появата на “ЧатДжиПиТи” (ChatGPT) внезапно даде скорост за неговото развитие.

ChatGPT се превърна в забележителен инструмент поради факта, че направи една технология, твърде скъпа и сложна за разбиране, достъпна за всички.

През 2024 г. ще продължим да виждаме финтех компании, които използват нови модели на ChatGPT, за да стимулират производителността, независимо дали това е създаване на код, съдържание или други. Генерираните спестявания от интеграцията на подобна технология биха могли да доведат до връщане на рентабилността обратно в услугите на бизнеса – например чрез внедряване на все по-усъвършенствани чатботове, които да предоставят на потребителите по-персонализирано преживяване.

Що се отнася до плащанията – изкуственият интелект може да помогне за рационализиране на платежния поток или бързо да установи най-достъпната или полезна опция за плащане за конкретен потребител и да му я предостави. През 2024 г. е възможно за много потребители процесите на плащане да бъдат все по-интуитивни.

Засилено сътрудничество между финансовите компании през 2024 г.

Предвид факта, че все повече хора имат достъп до напредналите технологии, банките и финтех организациите ще дадат приоритет на сигурността, за да защитят системите от потенциални кибер атаки.

Това е една от положителните стъпки за индустрията – чрез колаборация между компаниите да се намалят рисковете, да се разработят по-добри механики за предпазване от пране на пари и финансови измами, както и подобряване на киберсигурността, посочват от финтех компанията.

Ако дадена финансова организация, например, придобие информация за кибергрупа, това може да бъде споделено с други компании, за да се предприемат нужните мерки за сигурност. За да се видят тези ползи, първо трябва да се пристъпи към еволюция в управлението на данни. Това е предизвикателство, с което индустрията ще се бори през 2024 година.

Осигуряване на по-голям достъп до всеки и навсякъде

Очертава се тенденциите през 2024 г. да бъдат движени от непознатите аспекти на технологиите. Променящото се потребителско търсене вероятно ще бъде най-важният фактор, оформящ бъдещите прогнози.

Потребителите ще изискват по-голям избор, надеждност и сигурност. Традиционните методи на плащане като дебитни и кредитни карти престават да бъдат норма, и ставаме свидетели на растеж на алтернативни методи на плащане, като eCash и дигитални портфейли, които могат да се използват от всички и навсякъде.

През 2024 г. за компаниите ще бъде трудно да игнорират социалните и екологични нужди на потребителите, които са все по-добре информирани по темите за ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление). Потребителите могат да оказват натиск върху услугите, които използват, за да стимулират нужната промяна.

Квантов скок

Погледът към фитнех индустрията за следващите 12 месеца е изключително полезен, но е важно да се обърне внимание и на дългосрочните цели и тенденцитеи на развитие. Тук е и мястото да споменем квантовите изчисления – способността да се извършват изчисления, които са експоненциално по-бързи от всякога. Това, е колкото вълнуваща, толкова и плашеща възможност.

В комбинация с другите процъфтяващи технологии като Изкуствен интелект и роботика, квантовите изчисления ни предлагат поглед към бъдещето, което може да бъде по-интересно, отколкото можем да си представим.

Paysafe Limited е водеща платформа за разплащания с опит в обслужването на търговци и потребители в глобалния развлекателен сектор. Основната цел е търговци и потребители да се свързват и осъществяват трансакции безпроблемно, благодарение на водещи за индустрията продукти в сферата на обработването на плащания, дигитални портфейли и онлайн кешови услуги.

Най-големият офис на Paysafe в света е в София с над 1400 служители, работещи в различни направления – продуктови и софтуерни разработки, обслужване на клиенти, риск мениджмънт, счетоводство и контрол, ИТ обслужване и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст