ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-голямото учение на НАТО от десетилетия започва следващата седмица

Европейските страни от НАТО

Най-голямото учение на НАТО от десетилетия започва следващата седмица. Това заяви в Брюксел върховният главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили на НАТО в Европа Кристофър Каволи след двудневно заседание на военния комитет на алианса. Според него, около 90 хиляди военнослужещи от страните от НАТО и Швеция ще вземат участие в „най-мащабното учение през последните десетилетия“ Steadfast Defender 2024. 

“Това ще бъде ясна демонстрация на нашето единство, нашата сила и нашата решимост да се защитаваме взаимно. Алиансът ще демонстрира способността да укрепи евроатлантическия регион чрез изместване на сили от Северна Америка”, казва Каволи. 

В същото време агенция ДПА, позовавайки се на източници, съобщи, че ученията Steadfast Defender ще започнат през февруари. 

Кристофър Каволи добавя, че учението ще продължи до май и ще се провежда в Германия, Полша и балтийските страни. „Алиансът ще демонстрира способността си да укрепи евроатлантическата зона чрез трансатлантическо прехвърляне на сили от Северна Америка“, казва главнокомандващият. 

По думите му, освен въоръжените сили на страните от НАТО, в ученията ще участват и шведски военнослужещи. По-рано ръководителят на военния комитет на Северноатлантическия алианс Роб Бауер обясни, че ученията Steadfast Defender имат за цел да отработят евентуално руско нахлуване на източния фланг на НАТО. През октомври 2023 г. той заяви, че в тях трябва да участват около 40 хиляди военнослужещи. 

Financial Times нарече планираното учение най-мащабното от Студената война насам. Източници на изданието твърдят, че военните на НАТО ще извършат 500-700 полета по време на ученията, като в тях ще участват най-малко 50 военни кораба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст