ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Монте Паски” ще плаща дивиденти за първи път от 13 години

"Монте Паски" ще плаща

“Банка Монте дей Паски ди Сиена” планира да плати първите дивиденти след продължило въздържание от 13 години – доказателство, че преструктурирането на институцията показва първите признаци на успех. Най-старата банка в света ще раздаде на инвеститорите 315 млн. евро от миналогодишната си печалба, съобщи в официално изявление на 7 февруари банковото ръководство. Чистият приход за последните три месеца на 2023-а е скочил до 1.12 млрд. евро след като кредиторът освободи заделените за правни рискове провизии. Печалбата е нараснала с 18% заради по-високите приходи от кредитиране и комисионни, докато оперативните разходи и провизиите за лоши заеми са намалели.

Обявяването на дивидентите идва в процеса на изпълнението на плана за преструктуриране на главния изпълнителен директор Луиджи Ловалио, който цели редуциране на разходите и прехвърляне на акцента към по-печелившия бизнес на търговски банкови услуги. “Монте Паски” се облагодетелства и от растящите кредитни приходи заради по-високите лихвени проценти.

Първата спасителна операция за многострадалната банка е през 2009-а след като трупащите се заеми и несполучливите сделки с деривативи я доведоха почти до колапс. Последва продължило повече от десетилетие болезнено преструктуриране.

“Монте Паски” прекрати изплащането на дивиденти

през 2011-а и оттогава се бори да реализира печеливши години, отчасти и заради реформирането на стратегията си, наложено от Европейския съюз след като той одобри национализацията й през 2017 година.

Финансовата сила на кредитора оттогава се подобри, което позволи на италианския кабинет да продаде около една четвърт от институцията през ноември 2023-а. В резултат на което държавният дял в нея се понижи до 39 процента.

Поредицата от съдебни решения през миналата година в полза на бивши изпълнителни директори на “Монте Паски” редуцираха правните рискове на кредитора, което позволи освобаждаването на заделените за тях провизии. Тези дела бяха свързани с проточила се с години правна сага за сделките с финансови производни, осъществени преди повече от 10 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст