ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правителството възнамерява да окаже допълнителна военна помощ на Украйна, обяви Тагарев

Тодор Тагарев

Правителството възнамерява да окаже допълнителна военна помощ на Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред парламентарната комисия по отбрана. 

В Народното събрание е внесено предложение, чието одобрение ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока, обясни министърът. 

Той обяви още, че бронетранспортьорите, които София вече реши да предостави на Киев, са извозени до място, където ще бъдат натоварени на влакове, като е изработен и график за влаковите композиции. Забавянето на тяхното изпращане беше един от аргументите, с които по-рано днес Бойко Борисов и Делян Пеевски се обявиха против оставане на Тодор Тагарев на поста военен министър. 

В отговор той заяви, че би се оттеглил само в рамките на планираната процедура по ротация в правителството, а не преди това.

“Няма да подавам оставка. Академик Денков ще подаде оставката на 6 март. Защо да подавам оставка два дни по-рано? Няма никакъв смисъл. Аз съм готов по всяко време. Да, благодаря!”, каза той. 

По време на заседанието на комисията по отбрана председателят ѝ Христо Гаджев започна по въпросите за всяко едно от взетите след служебния кабинет решения, които имат отношение към помощта за Украйна. От отговорите на министър Тагарев стана ясно, че към момента е изпълнена само част от едно от решенията от 2023 година, защото все още не сме дали на Украйна обещаните самоходни артилерийски установки. Много време депутатите отделиха на дебата защо БТР-ите за Украйна не са заминали за страната. В рамките на дискусиите стана ясно, че въпреки че още не са изпратени БТР-ите за Украйна, България е получила по американската програма за двустранно техническо сътрудничество 27 милиона лева. 

България е една от държавите, които предоставят пропорционално най-много помощ за Украйна, заяви министър Тагарев.

Страната ни е предоставила над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси, десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна, уточни той и увери, че ще продължим да правим това, според нашите възможности

“Помагайки на Украйна, помагаме на себе си. Ако Украйна се защити, ще има по-добра сигурност в Европа”, заяви Тодор Тагарев.

В момента общата помощ за Украйна се равнява на 47 милиона евро, а само сегашното правителство е дало около 34 милиона евро в помощи. 13 млн. евро в рамките на тази помощ са били дадени от служебния кабинет. Министър Тодор Тагарев обясни, че 54% от тях, или около 7 милиона евро, ще бъдат възстановени от европейска специална програма, която е предназначена за това. Парите обаче страната ни няма да получи веднага, а ще ги получа в рамките на няколко години на разсрочено плащане. Министър Тагарев обясни още, че тези пари ще отидат за модернизацията на българската армия, а ако България е била предоставила по-рано тази помощ, е имало възможност страната да си възстанови по-бързо тези пари. 

Предателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ каза след изслушването на министър Тагарев, че не е доволен от отговорите му и призова да има по-бързи реакции, когато става въпрос за поети ангажименти към Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст