Заупокойна литургия и панихида бяха отслужени по повод 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Със заупокойна литургия и панихида бяха отбелязани 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Навършват 40 дни от кончината на патриарх Неофит. В столичната катедрала “Света Неделя” беше отслужена заупокойна литургия, водена от наместник-председателя на Българската православна църква – врачанският митрополит Григорий, в присъствието на единадесет митрополити. В храма не бяха митрополитите Игнатий и Йосиф, предаде БНТ.

Паметта на патриарха почетоха служебният премиер Димитър Главчев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, политици и общественици.

По решение на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) в митрополитския катедрален храм “Св. великомъченица Неделя” в София първо бе отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след което бе проведена и панихида.

“Бог да прости и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет!”, се казва в съобщение от БПЦ-БП.

Негово Светейшество почина на 13 март след тежко боледуване. Той беше погребан в центъра на столицата до катедралния храм “Св. Неделя”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст