ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Словакия въвежда банков данък и качва налозите

Кабинетът на словашкия премиер Роберт Фицо е одобрил на 13 ноември план за “преразпределяне на извънредните печалби на финансовите институции” и за увеличение на други налози, за да изпълни предизборните си обещания за по-големи социални разходи и за свиване на бюджетния дефицит. Те включват повишение на данъците на имотите, на ДОД за лицата с по-високи трудови възнаграждения и на облагането на тютюна и алкохола и са част от пакета от мерки, които управляващата коалиция планира да изпълни по време на мандата си.

Декларираните промени трябва да бъдат одобрени от парламентарното мнозинство на Фицо през тази седмица като част от вота на доверие към четвъртата от 2006-а насам администрация на лидера на партия “Посока-социална демокрация”. Той се върна на премиерския пост през миналия месец след като спечели на 30 септември изборите с кампания, в която обеща да спре военната помощ за Украйна и да увеличи социалните разходи.

Фицо планира допълнителни пенсии за възрастните и подкрепа на домакинствата, които плащат по-високи ипотечни лихви. През миналата седмица премиерът смекчи тона към Украйна и заканата да спре помощта за Киев като каза, че кабинетът му няма да блокира пратките с оръжия и муниции на частните производители.

Мерките на Фицо засягат и бюджетните разходи точно когато Словакия е напът да отчете най-голямата бюджетна дупка сред страните членки на Европейския съюз през тази и през следващата година от близо 6% от БВП. Премиерът обещава да свали бюджетния недостиг до 0.5% от БВП през 2024 година.

Правителството на Фицо потвърди членството на Братислава в НАТО и в ЕС, но възнамерява да оспори плановете за премахване на гласуването с пълно единодушие на страните членки на общността по изключително важни решения и за въвеждането на мигрантски квоти за блока.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст