ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 27 декември 2023 г.

Министерски съвет Богдан Богданов

Кабинетът очаква инвестиция за над 600 млн. евро в автомобилната индустрия в началото на 2024 година

Мащабна инвестиция за над 600 млн. евро от областта на производството на критични компоненти за автомобилната индустрия се очаква да бъде осъществена в началото на 2024 година в България. Към момента западноевропейският инвеститор, който има няколко производствени локации в Европа и опит в България, обмисля с държавата две възможности да ситуира производството си: в Северна България – около Русе, или в района на Стара Загора. Това съобщи в интервю министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Министър Богданов изтъкна, че това е един от основните трендове в Европа и е свързан с развитието на електрическите автономни автомобили, а България се позиционира в този сектор, с тенденцията, според “Аутомотив Клъстер България”, през следващата година приносът му в националната икономика да е между 10 и 12 на сто от БВП.

Текат последни дни за взимането на отпуската за 2021 година

Главна инспекция по труда

Давността на отпуската за 2021 г. изтича в края на 2023 г., напомнят от „Главна инспекция по труда“. С разрешение на работодателя могат да се използват всички дни отпуск, които не са погасени по давност, без значение дали са отложени, или не за следващата календарна година.

Всеки работник е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, в рамките на която той се полага. В началото на годината работодателят има задължение да информира работниците за полагаемите му дни отпуск, включително и тези, останали от предходната година. Той трябва също да създаде организация за тяхното използване.

Със съгласието на работодателя работниците и служителите могат да отложат част от платения си отпуск за следващата календарна година. 

Общинските съветници от БСП няма да участват в срещата, организирана от Вили Лилков и Карлос Контрера

столична община

Местната коалиция “БСП за България” няма да има представители в срещата, организирана от общинските съветници Вили Лилков и Карлос Контрера в Столичната община на 28 декември, четвъртък.

В официална позиция общинските съветници от групата на социалистите в Столичния общински съвет заявяват, че тази среща има за цел да подготви „сглобката“ между “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”) (ПП-ДБ-СС) и ГЕРБ-СДС в Столичната община.

“През последните четиридесет дни групата на МК “БСП за България”, единствена в СОС, показа отговорност и разум като участва в преговорите, инициирани от първата политическа сила ПП-ДБ-СС, конструктивно, професионално и с конкретни решения за бъдещето на града ни”, пише в позицията на общинските съветници от групата на социалистите.

По-скъпо ще струва покупката на недостигащ стаж за пенсия от 2024 година

пари

Повече ще струва вече покупката на недостигащия стаж за пенсиониране у нас. Това се случва, защото расте минималната осигуровка у нас. Общо 19.8% от нея е покупката на липсващ стаж. Тъй като минималния осигурителен доход от 1 януари следващата година ще бъде 933 лева, то за откупуването на една година стаж ще са необходими 2216 лева. На кандидат-пенсионерите тази година им бяха необходими за тази цел 1853 лева.

От 1 януари сумата за месец недостигащ стаж за пенсия ще струва 184.73 лева при 154.44 лева за тази година. До пет години може да се добави недостигащ стаж за пенсия. Това е разрешено за тези, които са били редовни студенти и за срока на обучението им. 

Въпреки нарастването на сумата за откупуване на стаж, расте броя на българите, които го правят, за да се пенсионират.

Германия може да загуби статута си на трета икономика в света до 2026 г.

бундестаг берлин германия

Германия може да загуби статута си на третата по големина икономика в света до 2026 г. поради ниския растеж на БВП и заради санкциите срещу Русия. Това пише Times, позовавайки се на прогнозата на специалисти от Лондонския център за икономически и бизнес изследвания (CEBR).

Според техните оценки, до 2026 г. Германия ще отстъпи на Япония, а до 2027 г. на Индия. Очаква се до 2035 г. икономиката на Индия да достигне 10 трилиона долара и страната да заеме трето място в света. Изследователите вярват, че до 2080 г. Индия ще стане най-голямата икономика в света. Прогнозираното състояние на нещата ще има последици за геополитиката, тъй като потенциално ще се появят три суперсили вместо настоящите две.

В резултат тези процеси след три години Германия ще бъде петата по големина икономика в света.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст