ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земеделци блокират основни магистрали към Париж

Нова вълна от фермерски протести в Европа – този път във Франция. В продължение на няколко дни земеделци протестират, блокират основни магистрали, вдигат барикади от сено и изхвърлят плодове и зеленчуци. Стигна се и до смъртен случай.

Вчера около 55 000 протестиращи излязоха на улиците в цялата страна, а за днес се очаква нова голяма акция, насочена към блокиране на входовете към Париж. Ще бъдат блокирани седем основни магистрали, според информацията на кореспондента на NOVA.

Местните медии съобщават, че протестиращите спират и изпразват чуждестранни камиони, изразявайки протест срещу конкуренцията от други държави. Въпреки че няма официална информация за български превозни средства, се говори за изпразване на между 12 и 15 камиона от Испания и Мароко, като част от продукцията е била запалена.

Специалистите сравняват демонстрациите с това на протестите на “жълтите жилетки” през 2018 година и предвестяват нарастване на напрежението за правителството. Днес се очаква премиерът Габриел Атал да предприеме стъпки за успокоение на ситуацията.

Причините за протеста включват недоволство от нелоялна конкуренция от страни с по-ниски стандарти в сравнение със стандартите във Франция, ниско възнаграждение и искания за данъчни облекчения за дизеловото гориво. Основната причина обаче е недоволството от вноса на храни от Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст