ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мъск и Кремъл отрекоха Русия да ползва „Старлинк“ във войната в Украйна

старлинк starlink

Илон Мъск отрече неговата компания SpaceX да е продала терминали „Старлинк“ на Русия, пряко или непряко.

Той каза това в отговор на няколко медии и украинското военно разузнаване (ГУР), съобщаващи, че Русия използва терминали „Старлинк“ на фронтовата линия в Украйна.

„Редица фалшиви новини твърдят, че SpaceX продава терминали Starlink на Русия. Това е категорично невярно“, каза Мъск в своята социална медийна платформа „Екс“.

„Доколкото ни е известно, никакви „Старлинк“ терминали не са продавани пряко или косвено на Русия.“

Украинското военно разузнаване публикува клип от прихванат телефонен разговор, в който руски войници предполагаемо обсъждат успешното инсталиране на терминал „Старлинк“.

Войниците са от 83-та руска десантно-щурмова бригада, базирана в Донецка област, близо до Клишчиевка и Андриевка, според агенцията.

Говорителят на военното разузнаване Андрий Юсов каза пред РБК Украйна, че използването на „Старлинк“ от Русия нараства до системни нива.

Кремъл заяви днес, че системата за сателитен интернет „Старлинк“ на предприемача Илон Мъск нито е сертифицирана за употреба, нито е официално доставяна в Русия и следователно не би могла да бъде използвана от нея, предаде Ройтерс.

Украйна, която ползва „Старлинк“ за военни комуникации в конфликта си с Русия, заяви в неделя, че руските войски използват системата в районите на Украйна, които са под техен контрол.

„Това не е сертифицирана у нас система. Следователно не може да бъде официално доставяна тук. Следователно не може по какъвто и да било начин да бъде официално използвана“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В коментар в социалната мрежа „Екс“ Илон Мъск каза, че доколкото му е известно „никакви „Старлинк“ не са продавани пряко или непряко на Русия“. „Редица фалшиви новинарски репортажи твърдят, че „СпейсЕкс“ продава терминали „Старлинк“ на Русия. Това е категорично невярно“, допълни той.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст