ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕИБ прави завой към кредитирането на нови ядрени мощности при Калвиньо

ЕИБ прави завой към кредитирането на нови ядрени мощности при Калвиньо

Новият председател на Европейската централна банка (ЕИБ) Надя Калвиньо е изявила готовност да финансира нови ядрени проекти, да увеличи инвестициите в отбраната и да поема повече рискове като част от основните точки в дневния ред на кредитора. Калвиньо – бивш министър на икономиката на Испания, която през януари пое управлението на институцията от германеца Вернер Хойер, е споделила пред “Файненшъл таймс” няколко области, по които има различия с предшественика си.

Хойер не разрешаваше инвестиции в нови ядрени мощности и бе известен като върл противник на риска. ЕИБ, чийто баланс е от над 500 млрд. евро, няма забрана да инвестира в атомна енергия, но от 1987-а се въздържа от вложения в нови ядрени централи, отчасти заради съпротивата срещу този енергиен източник на някои държави, включително и на родната му Германия.

Калвиньо обаче смята, че Европе трябва да е в крак с новите “модулни реактори”, които все още са във фаза на проучвания и развитие в блока. Тази технология в момента намира приложение единствено в Китай и Русия, но ред държави, между които Франция, Великобритания и Съединените щати, също иска да я ползват. “Всеки проект се оценява по собствените му достойнства от гледна точка на икономическа и финансова функционалност, приложимост към околната среда и техническа жизнеспособност”, посочва Калвиньо.

Инвестициите в ядрена енергия и отбрана са били изискванията на Франция, за да подкрепи кандидатурата на испанката да оглави ЕИБ, твърдят официални представители на Европейския съюз и на кредитната институция. А френското финансово министерство вече приветства позицията на новото банково ръководство, признало значението на малките модулни реактори.

По отношение на отбраната, кредитната политика позволява на банката да инвестира в апаратура с двойно предназначение като дронове, които се използват и за военни и за граждански нужди, но не допуска вложения в оръжия, муниции и военна инфраструктура. Някои държави, като Франция и Финландия, настояват за промяна на мандата на ЕИБ, за да включи той и оръжия – предложение, на което се противопоставят неутрални страни като Австрия, Ирландия и Германия. Те искат финансирането на отбраната да се осъществява в съществуващата рамка и правила.

Като компромис Калвиньо обещава на финансовите министри на общността да ги информира след два месеца за “обхвата и определението на технологиите и съоръженията с двойна употреба”. Според нея е повече от ясно, че “трябва да се засили европейския сектор за сигурност и отбрана” и че тя и колегите й имат готовност да подобрят дейността в тази област.

През миналата година ЕИБ увеличи многогодишното финансиране за отбрана от 6 на 8 млрд. евро до 2027-а. След избора на Калвиньо, тя обмени мисли за “политическите приоритети” със столиците, които са акционери на кредитора, включително и за желанието им той да поема по-голям риск. Дамата иска да запази върховия инвестиционен рейтинг “ААА” на банката и нейната рентабилност, но същевременно настоява за промяна на сегашното съотношение от 250% на използването на записан капитал за кредитиране.

Подобни финансови рестрикции вече бяха отменени за сходни на ЕИБ кредитни институции и Калвиньо очаква това да се случи и за управляваната от нея. На подобен ход обаче вероятно ще се противопоставят Германия и други държави, които смятат, че той ще навреди на кредитната оценка на банката.

ЕИБ е банката на ЕС и осигурява дългосрочно финансиране за обосновани и устойчиви инвестиционни проекти в подкрепа на целите на политиката на ЕС както в рамките на съюза, така и извън него.

Дейностите на ЕИБ са съсредоточени в шест приоритетни области: климат и екологична устойчивост, иновации и умения, инфраструктура, достъп до финансиране за малките предприятия, кохезия и развитие.

Европейската инвестиционна банка има три органа за вземане на решения. Това са съвет на управителите, който се състои от финансовите министри и/или на икономиката на страните членки на ЕС, съвет на директорите и Управителен комитет. Съветът на управителите определя общите насоки на работа на банката, съветът на директорите отговаря за стратегическото управление, а Управителният комитет отговаря за ежедневното управление на институцията.

Управителният комитет на банката се състои от президент и осем вицепрезиденти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст