Приятна ноемврийска бюджетна изненада

предпролетно забогатяване , Бюджет - пари - пачки

Държавният бюджет отчита излишък от 400 млн. лв. през месец ноември. Натрупаният дефицит за първите 11 месеца на годината намалява до 0.6% от БВП. Това оповести главният икономист на Института за пазарна икономика Георги Ангелов.

Обяснението на финансовото министерство: “По-високият размер на данъчните приходи през месец ноември се дължи главно на постъпленията от авансови вноски за корпоративен данък и прилагането на мярката за надграждане и усъвършенстване на фискалния контрол чрез въвеждане на задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки на територията на Република България”.

Подобна сума на излишъка беше регистрирана и през лятото. Това се случва често през  годините, но ноемврийски излишък модерната ни история не помни.

Предишният бюджетен излишък бе през юни и юли. Тогава се натрупаха над половин милиард лева, само че през август рязко се стопиха и балансът мина на отрицателна територия. Ако в началото на месеца приходите надхвърляха разходите с 455 млн. лв., то в подстъпите на септември Министерството на финансите отчете дефицит от приблизително 100 млн. лв. на касова основа или около 0.05% от БВП. Причината бе в  по-високите разходи, включително такива със задна дата. Минусът в бюджета беше очакван и предстои да се увеличава с приближаването на края на годината, когато по план трябва да достигне 2.5% от БВП, казаха тогава от финансовото ведомство.

Август стана първия месец, в който държавата вече работи в рамките на приетия с голямо закъснение в края на юли Бюджет 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст