ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 13 януари 2024 г.

Не може всяка година да се търсят решения на едни и същи проблеми

„Не може всяка година да търсим решения на едни и същи проблеми. Затова и започваме срещите ни още в началото на годината, за да обсъдим възможните решения на дълго трупаните проблеми“. Това каза министър Зарица Динкова след срещата си с представители на местната власт в област Варна по повод старта на „Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в Република България“.

Като надграждане на тези срещи тя ще инициира разговори и с ресорните министерства, които също имат много голямо отношение към една качествена и обезопасена туристическа услуга. “Ще поканя колегите си от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на транспорта, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, така че да можем още от сега да видим как те могат да ни помогнат, за да подсигурим старта на летния сезон“, отбеляза министър Динкова.

Доган е осъден, има да плаща огромни пари и затова Пеевски му е нужен

Осман Октай

Политическият анализатор Осман Октай пред „БАНКЕРЪ“ – част I

Здравейте г-н Октай. Вие сте от постоянните лица в нашата редакция – не само заради сериала ни „Тайните на дълбоката държава“, но и заради това, че наскоро един оракул предрече… А Вас ви наричат „Оракул“, нали?

– По-скоро Нострадамус!

Е, този Оракул предрече, че на Пеевски ще му се случи нещо. Дали номинирането му за съпредседател на ДПС е точно това нещото, което трябваше да му се случи?

 – Благодаря за поканата. Искам да на Вас, на Вашия екип и на всички българи една много успешна и много по-спокойна година. Всъщност, поредицата, която направихме с Вас, трябваше да сложи край на публичните ми изяви и на коментарите ми за ситуацията в страната. И си удържах на думата, с едно единствено изключение – мое участие в БНР по повод драматични събития около Сараите. Тогава казах, че за да има някой самочувствие да коментира кой е Доган и да анализира поведението му, трябва да е съжителствал с него минимум десет години. А в бедните години аз дори съм спал в едно легло с него…

Износът и вносът от трети страни намаляват в периода между януари и ноември

Пари

За единадесетте месеца на 2023 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 3.5 процента в сравнение със същия период на миналата година и е на стойност 28.78 млрд. лева, изчисляват от националната статистика.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Украйна, Република Северна Македония и Египет, които формират 50.1 процента от износа за трети страни.

Турция остава най-големият ни пазар извън страните от Европейския съюз. Износът ни обаче се свива с 12.6 на сто на годишна база и е за 4.50 млрд. лева. А и търговското салдо е отрицателно за страната ни.

Към Китай обаче сме изнесли повече стоки – с 42.8 процента, и износът е за 1.90 млрд. лева. но салдото е отрицателно.

ЕС е заменил енергийната си зависимост от Русия с хранителна

Европа е станала по-силно зависима от Москва в областта на използването на изкуствени торове отколкото преди войната с Украйна, предупредил главният изпълнителен директор и президент на норвежкия химически гигант “Яра интърнешенъл” Свейн Торе Холсетер, цитиран от “Юроактив”.

“Ясно се вижда как Русия на Путин използва изкуствените торове и храните като оръжие”, коментирал за журналисти Холсетер на 11 декември. И добавил, че “не трябва да бъдем наивни за онова, което може да случи в бъдеще” с изхранването и че “не би трябвало да се уудваме от евентуални шокове в сектора”.

По данни на “Евростат”, общият внос на азотни торове в ЕС се е увеличил с 34% по време на кампанията за наторяване 2022-2023-а, проведена през юни-юли 2023-а, в сравнение със същия период на предишната година, като Русия е имала около една трета дял от този обем. Вносът на урея е скочил с 53%, удвоявайки количествата от 2020-2021-а, като 40% от него е дошъл от Москва. Тенденцията се е забавила през последната сесия, но руската урея все още има почти една трета дял от общия внос.

Новоизбраният президент Лай Цинде призова Китай да признае “новата ситуация” в пролива

Новоизбраният президент на Тайван Лай Цинде призова властите на континентален Китай да признаят новата ситуация в Тайванския пролив.

“Президентът Цай Инуънпоказа добра воля много пъти през последните осем години. Китай обаче не даде отговора, който трябваше”, заяви той на митинг пред поддръжници, излъчено от тайванския телевизионен канал TVBS. „Така че в бъдеще се надяваме, че Китай ще осъзнае новата ситуация и ще разбере, че само мирът ще бъде от полза и за двете страни на пролива“, подчерта той.

Лай Цинде също така отбеляза, че „глобалният мир и стабилност зависят от мира и стабилността в Тайванския пролив“. „Затова се надяваме, че Китай разбира ситуацията, тъй като КНР също носи отговорност“, казва той.

Лай Цинде благодари на опозицията за поздравленията. “Внимателно ще проуча програмите и позициите на моите опоненти на изборите. При условие, че носят ползи за хората и националното развитие, те ще бъдат включени в моята политическа програма”, отбелязва той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст